Πρόωρη συνταξιοδότηση για τους πάσχοντες από Διάχυτο Γιγαντιαίο Αιματολεμφαγγείωμα

Πρόωρη συνταξιοδότηση για τους πάσχοντες από Διάχυτο Γιγαντιαίο Αιματολεμφαγγείωμα

Αρ. Πρωτ. 1763/28.11.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
- κ. Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας


Οι διατάξεις των Νόμων Ν612/1977 (ΦΕΚ 164 Α') Ν. 3232/2004 άρθρο 2 και 5 (ΦΕΚ 48 Α'), καθώς και το άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος 1041/1979 ορίζουν τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες Δημόσιοι Υπάλληλοι πάσχοντες από συγκεκριμένες παθήσεις και με βεβαιωμένο ποσοστό αναπηρίας κατόπιν απόφασης Υγειονομικής Επιτροπής μπορούν να προχωρήσουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση έχοντας συμπληρώσει 15 χρόνια υπηρεσίας.

Ωστόσο, μία σπάνια μορφή ασθένειας το Διάχυτο Γιγαντιαίο Αιματολεμφαγγείωμα, η οποία σύμφωνα με γνωμάτευση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής έχει ποσοστό αναπηρίας 67%, δεν συμπεριλαμβάνεται στις διατάξεις αυτές για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Πρόκειται για μια σπάνια μορφή ασθένειας, η οποία επιφέρει επιπλοκές στην αναπνοή, την ομιλία, τη μάσηση και την κατάποση του ασθενούς, ο οποίος χρήζει συνεχούς παρακολούθησης. Λόγω της σπανιότητας αλλά και της πολυπλοκότητας της συγκεκριμένης ασθένειας οι πάσχοντες χρειάζεται να μεταβαίνουν συχνά στο εξωτερικό σε εξειδικευμένες Νοσοκομειακές μονάδες για παρακολούθηση και για τις απαιτούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ αντιμετωπίζουν καθημερινά και εφ όρου ζωής σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα και πόνους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

- Προβλέπεται τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων και να συμπεριλάβουν και τους ασθενείς του Διάχυτου Γιγαντιαίου Αιμοτολεμφαγγειώματος σε αυτούς που δικαιούνται πρόωρη συνταξιοδότηση στα 15 χρόνια υπηρεσίας;

Απαντήσεις Υπουργείων